Tandudtrækning
En tandudtrækning (tandekstraktion) sker i de tilfælde, hvor en tand ikke længere står til at redde. Hvis det er besluttet, at en tand skal fjernes, skyldes det at der ikke er andre alternative behandlingsmuligheder. En tandudtrækning kan også være nødvendigt, hvis du ikke har plads til en eller flere tænder. Oftest er der tale om visdomstænderne. Nedenfor kan du læse nærmere om, hvordan en tandudtrækning foregår, og hvad du særligt skal være opmærksom på.
Hos Tandlægerne på Jernbanepladsen er vores team af tandlæger, erfarne og kompetente i at fjerne tænder. Dette er uanset om der er behov for en simpel eller operativ fjernelse af en eller flere tænder. Det er vigtigt for os som tandklinik, at vores patienter har tillid til vores behandlinger og procedurer. Derfor gennemgår vi også din behandling trin for trin inden vi går i gang. På den måde har du som patient vished over både pris og procedure, hvorefter det er helt op til dig, hvorvidt du ønsker behandlingen.
Vi gør os ekstrem umage i alle vores behandlinger, og vil gøre vores ypperste for at gøre det til en tryg oplevelse. Har du tandlægeskræk, så fortæl os det gerne, således at vi kan tilrettelægge din behandling herefter.
Hvorfor skal jeg have trukket min tand ud?
At få trukket en tand ud, er oftest en af de behandlinger man som patient kan frygte mest. En tandekstraktion involverer at få fjernet tanden eller resterne af den, fra tandens oprindelige plads i kæbeknoglen. Før din tandlæge eller tandplejer overhovedet overvejer at din tand skal fjernes, vil alle andre muligheder for reparation og genopbygning af tanden være overvejet. Hos tandlægerne på Jernbanepladsen – En del af VORES TÆNDER Tandklinik, fjerner vi kun en tand som vores allersidste løsning på en behandling. I nogle tilfælde er der desværre ikke andre muligheder end at fjerne tanden. Følgende listes nogle af de mest hyppige årsager til tandekstraktioner:
- Visdomstænder der medfører tandgener eller decideret tandpine
- Tænder der er hårdt ramt af paradentose. Tænder der rammes af alvorlig parodontose bliver løse, og i nogle tilfælde er der nødvendigt at fjerne dem for at redde de omkringsiddende tænder.
- Tænder som står forkert i tandrækken, eller som ikke er i funktion når du tygger.
- Hvis du er i gang med at få rettet tænder, kan der være tilfælde hvor behandleren vurderer, at det er nødvendigt at fjerne en eller flere tænder for at opnå det bedste resultat.
- Hvis du er født med et overtal af tænder, som spærrer frembruddet for de tænder der i fremtiden skal blive siddende, kan det være nødvendigt at fjerne nogle af de tænder der er for mange af.
- Caries i tænderne. Nogle huller i tænderne kan have ødelagt så meget af din tand, at det ikke er muligt at genopbygge den igen.
- Cancerterapi: Hvis du skal i behandling af cancer, vil du få at vide på hospitalet, at det kan være nødvendigt at fjerne nogle af dine tænder hvis de er i dårlig stand. Når du påbegynder en cancerterapi vil din krops immunforsvar være i meget ringe stand. Derfor vil man fjerne alle tilstande der kan give anledning til problemer. Dette involvere også dine tænder.
Simpel tandudtrækning eller operativ fjernelse af visdomstænder
Fjernelse af visdomstænder, er en de mest hyppige tandekstraktioner. Man fjerner oftest visdomstænderne, når de giver anledning til problemer. Mange visdomstænder kan være årsag til betændelse i området hvor de er placeret, caries i nabotænderne eller i selve visdomstanden. Hos Tandlægerne på Jernbanepladsener er vi specialister i at fjerne visdomstænder, og vi gør det fuldstændig smertefrit.
Proceduren for fjernelse af en tand er, at man starter med en lokalbedøvelse, således at du som patient ikke oplever smerterunder indgrebet. Hvis tanden ikke er til at trække ud, deler vi som regel tanden i mindre stykker. Vi kan også være nødsaget til at fjerne dele af kæbeknoglen for at få tanden ud. Efter nogle måneder er tandkød og kæbeknoglen helet, og du oplever ikke længere gener. Før, under og efter en tandudtrækning vil du kende nøje til din behandlingsplan.
Du vil desuden få specifik råd og vejledning i hvordan du skal forholde dig efter behandlingen, og hvornår du skal komme igen. Vi påbegynder aldrig en behandling, før det er godkendt af vores patienter. Hos Tandlægerne på Jernbanepladsen finder vi i fællesskab frem til de bedste behandlingsløsninger.
Forskellige typer af ekstraktioner
Der skelnes mellem to typer af tandekstraktioner:
- Simpel ekstraktion: Ved denne type af ekstraktioner fjernes kun tænder der er helt frembrudte i munden. Kravene omkring en simpel ekstraktion, er at tanden kan fjernes hel, uden at skulle fjerne knogle, og at tanden kan fjernes uden at knække. Hos Tandlægerne på Jernbanepladsen, er fjernelse af tænder en næsten smertefri behandling.
- Amotio også kaldet en operativ fjernelse, er en kirurgisk fjernelse under sterile omgivelser. En amotio foretages i de tilfælde, hvor det vurderes usandsynligt at kunne fjerne en tand med en simpel ekstraktion. En amotio foregår 100% smertefrit lige som alle vores andre behandlinger. En amotio foregår ved at skubbe tandkødet forsigtig til side, og der fjernes den nødvendige mængde knogle for at lette fjernelsen af tanden. Når tanden er fjernet, renses operationsområdet og tandkødet sys sammen med et par enkelte sting.
Hvordan er behandlingsprocessen?
Simpel ekstraktion
Kirurgisk fjernelse af tænder
Vi tager hånd om dig og dine tænder
En tryg og tillidsfuld behandling
Hvordan skal jeg forholde mig efter min tand er trykket ud?
Blødninger efter en tandekstraktion kan være helt normalt. Derfor vil din tandlæge altid give dig en steril gazetampon, som du skal bide sammen på den første time efter tanden er blevet fjernet. Det et vigtigt du ikke spiser eller drikker de første tre timer efter tanden er blevet fjernet. Du skal også undgå at ”suge” i såret. Det er vigtigt at det blod der som det første er i området, hvor tanden er fjernet, får lov til at blive siddende, da dette vil skabe den bedst mulige heling. Hævelse og lettereubehag efter en tandekstraktion kan være normalt.
Hvis du finder det nødvendigt, kan du tage nogle milde smertestillende som panodil/pamol eller ipren. Det er vigtigt at du ikke tager kodimagnyl, da det kan have en blodfortyndende effekt. Generelt anbefaler vi at du følger din tandlægens anvisninger efter tandudtrækning nøje. Har du spørgsmål eller er der ting, som din behandler ikke har forklaret godt nok, så er det vigtigt at du spørger!
Følgende kan du læse om tips og gode råd til, hvordan du skal forholde dig efter en tandekstraktion:
- Drik og spis ikke de første 3 timer efter tanden/tænderne er blevet fjernet
- Hold dig til en blød og kold kost den første dag efter tandudtrækningen
- Børst dine tænder og brug interdentalbørster/tandtråd som du plejer
- Ved almindelige fjernelser af tænder, er det ikke nødvendigt at bruge klorhexidin, medmindre du får andet fortalt af din behandler
- Undgå varme drikke og mad de første 2-3 dage efter fjernelse af en tand
- Undgå så vidt muligt rygning, da det kan forsinke ophelingen.