Rodbehandling
Hvad er en rodbehandling?
En rodbehandling er nødvendig når tandens nerve er beskadiget, betændt, død eller blotlagt. Under en rodbehandling fjernes tandens nerve og bakterierne, som måtte have forurenet tandens indre. Hos Tandlægerne på Jernbanepladsen har vi stor erfaring i at udføre rodbehandlinger af højeste kvalitet. Vores team af behandlere har hver især specialiserede sig i dele af tandlægefaget, hvor flere af dem er specialister i at udføre rodbehandlinger.
Før i tiden blev en rodbehandling ofte forbundet med at være en smertefuld og ubehagelig oplevelse. Hos os er dette heldigvis ikke tilfældet. Alle vores behandlinger udføres 100% smertefrit, og vi bruger det nyeste og mest moderne udstyr. Vi ønsker at du skal have den bedste og mest smertefrie oplevelse. Inden behandlingen bliver du bedøvet af en af vores kompetente behandlere. Du vil derfor under hele din rodbehandling ikke føle nogen former for smerte. Har du spørgsmål til hvorledes vi udfører en skånsom rodbehandling af høj kvalitet, er du naturligvis altid meget velkommen til at kontakte os. Vi vil gerne være din foretrukne tandlægeklinik i Kongens Lyngby tæt på Lyngby Station!
Hvorfor skal min tand rodbehandles?
Der kan være mange forskellige årsager til at din tand skal rodbehandles. Nedenfor har vi beskrevet de hyppigste årsager til en rodbehandling:
- Caries: Langt de fleste rodbehandlinger laves på grund af huller i tænderne. Huller der er så dybe, at de involverer nerven i tanden. Selv om du ikke selv kan mærke de mindste huller i tænderne, reagerer din nerve alligevel på de bakterier der koloniserer tanden. Ved selv et lille hul, vil nerven forsøge at beskytte sig selv mod bakterierne. Dette betyder at nerven trækker sig lidt tilbage, og forsøger at danne et ekstra beskyttende lag af dentin (tandben), som er det inderste beskyttende lag i tanden. Tanden vil dog aldrig være i stand til selv at stoppe udviklingen af et dybere hul.
Det at tanden selv danner et ekstra beskyttende lag, forsinker desværre kun sygdomsudviklingen. Ofte vil du ikke have mulighed for at opdage caries før det er for sent, medmindre du går til regelmæssige kontroller hos din tandplejer. Vævet der beskytter tandens nerver, er ikke levende, og derfor vil du ikke mærke noget før bakterierne når helt ind til tandens nerve. Når bakterierne når ind til nerven, vil bakteriernes affaldsstoffer slå nerven ihjel og tanden vil dø. De bakterier der når ind til tandens nerve sidder helt isoleret og uforstyrret, og har derfor mulighed for at kravle ned i tandens rod og fortsætte betændelsesprocessen i knoglen omkring tanden.
Kroppen vil i lang tid forsøge at holde bakterierne væk fra selve knoglen, men til sidst bukker immunforsvaret under og der vil dannes en større betændelse omkring tandes rod med fæste i kæbeknoglen. En rodspidsbetændelse som denne kan give voldsomme symptomer, og en enorm tandpine, men kan i lange perioder også være symptomfri. Når bakterier har været skyld i betændelse i og omkring tandens rod, er det nødvendigt at rodbehandle tanden.
Traumer og revner kan være årsag til rodbehandling
- Traumer: Hvis du er faldet og har slået en eller flere tænder, kan du have påført tanden/tænderne forskellige former for traumer. De mest almindelige er at tanden eller tænderne knækker, at tanden bliver displaceret i knoglen eller at du forstuver tanden. Man skelner typisk mellem forskellige frakturer af en tand. En fraktur hvor tanden knækker sådan at nerven blottes, kaldes en kompliceret fraktur, da det i dette tilfælde er nødvendigt at rodbehandle tanden.
En fraktur hvor tanden knækker uden at nerven blotlægges kaldes en ukompliceret fraktur. I dette tilfælde kan det som regel være muligt at bygge tanden op, kun ved hjælp af en almindelig plastfyldning. Selvom nerven ikke blotlægges ved en ukompliceret fraktur, kan du have påført tanden/tænderne et så voldsomt traume, at kroppen reagerer på slaget og sætter nogle automatiske processer i gang, der faktisk dræber nerven. Disse processer kan være meget lang tid undervejs, men det er slet ikke sikkert de opstår. I en sådan situation, vil vi altid observere tanden, og kun rodbehandle den, hvis den udviser symptomer.
- Revner i tanden/dentininfraktioner: Ca. hver tiende dansker oplever smertende symptomer i tænderne på grund af revner i tandens væv. En sådan revne kaldes en dentininfraktion. Revnen opstår i tandens inderste væv også kaldet dentin eller tandbenet. En dentininfraktion kan forårsage knækkede tænder, og smerter ved tygning. De fleste af sådanne revner opstår grundet store fyldninger med tæt relation til nerven. Men de kan også opstå på baggrund af slid eller traumer, som tanden kan være blevet udsat for. Revnerne kan give bakterierne mulighed for at trænge ind til tandens nerve, og ødelægge nerven ved udskillelse af giftstoffer. Men kroppen kan også selv reagere på symptomerne, og skabe en proces der selv slår nerven ihjel. I begge tilfælde skal din tand rodbehandles.
Symptomer i tænder der behøver en rodbehandling
Hvis din nerve er beskadiget, blotlagt eller død, kan den udvise forskellige symptomer. En af symptomerne er tandpine. Tandpinen kan variere meget fra person til person. Du kan opleve en slem tandpine, så slem at du ikke kan sove. Mens andre oplever at nerven ubemærket dør, uden smerter eller anden ubehag. Hvis du ikke oplever nogen symptomer fra den beskadigede nerve, skal tanden alligevel rodbehandles. En død nerve, trods den ikke har givet nogle symptomer, vil på et tidspunkt forårsage betændelsestilstand i den omkringliggende kæbeknogle.
En betændelse der også omslutter kæbeknoglen kan udvise sig i smerter ved kulde og varme påvirkning og ofte vil du opleve smerter ved tygning og at tanden vil føles for høj. Hvis en rodspidsbetændelse som denne ikke behandles, kan du risikere en større smertefuld tandbyld og almene symptomer som feber og utilpashed.
Hvordan laves en rodbehandling?
Smertefri behandling og information er vores fornemmeste opgaver, og du vil som patient være sikker på at opleve begge dele hos Tandlægerne på Jernbanepladsen.
Som det første vil din tandlæge bedøve tanden hvori behandlingen skal foretages. Når tanden er bedøvet, bores der et hul i tanden, sådan at der nu er adgang ind til nerven i tanden og rodens kanaler. En rodbehandling består af flere forskellige seancer, og forudsætningerne for en succesfuld rodbehandling er et sterilt arbejdsområde. Vi bruger først en mekanisk udrensning af tandens indre, med specielle file. Herefter bruger vi en bakteriedræbende udrensning, som desinficerer kanalerne i tandens indre. Tandlægen fjerner nerven og bakterierne i tanden med rodfile. Filene renser rodkanalerne, og giver plads til det materiale der når behandlingen er færdig skal udfylde de nu tomme kanaler. For hele tiden at kontrollere at arbejdet udføres med kvalitet, tager din tandlæge tre røntgenbilleder under rodbehandlingen.
Når nerven og bakterierne er blevet fjernet fra tanden, bliver de tomme rodkanaler desinficeret med en klorholdig antibakteriel væske. Når udrensningen er færdig bliver rodkanalerne fyldt op med et plastisk materiale og en rodfyldningscement. Dette gøres for at sikre, at der ikke trænger nye bakterier ind i tanden og rodkanalerne. Tandlægen vil tage et sidste røntgenbillede for at kontrollere om det plastiske materiale sidder tilfredsstillende. Efter 6-12 måneder vil en rodbehandlet tand blive tjekket ved hjælp af røntgenbilleder, dette for at kontrollere ophelingen.
Det tand som tandlægen er nødsaget til at fjerne ved behandlingens start, vil i første omgang som regel altid erstattes med en plastisk fyldning. Ofte er det hensigtsmæssigt uanset tandens tilstand før en rodbehandling at lave en krone, efter kontrolperioden. Da din rodbehandlede tand er blevet skrøbelig og nemt knækker. Læs mere her om hvad en tandkrone er, og hvordan vi laver dem.
Hvordan skal jeg forholde mig efter en rodbehandling?
I de første dage efter en endt rodbehandling, kan du godt opleve lette og forbigående smerter i området, hvor din rodbehandling er lavet. Dette er helt normalt, men hvis dine smerter er vedvarende og tiltagende, skal du kontakte klinikken hurtigst muligt. Smerterne kan i de første dage lindres ved hjælp af smertestillende håndkøbsmedicin.
En rodbehandling er en meget kompliceret behandling. Resultatet afhænger af flere forskellige faktorer, og der er desværre ikke altid garanti for at behandlingen lykkes. I nogle tilfælde kan det desværre være nødvendigt at lave en rodbehandling om, eller at foretage en rodspidsoperation, hvis betændelsen ikke forsvinder efter den første behandling. En rodbehandling lykkes i 80-95% af tilfældene.
Hvis du har brug for en rodbehandling, vil vi meget gerne hjælpe dig af med smerterne. Vi mener en rodbehandling skal være til at betale, smertefri og udføres med de bedste materialer. Vi behandler mange patienter hver eneste dag – skal vi også hjælpe dig?